Koolhydraatarm dieet: voedingsmiddelen die je kunt eten


Eet je een overwegend koolhydraatarm dieet? Wij laten u zien welke voedingsmiddelen passen in een koolhydraatarm dieet.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten zijn voor u een belangrijke bron van energie. Zij maken 50% uit van een evenwichtige voeding. Een koolhydraatarm dieet wordt gekenmerkt door een vermindering van de koolhydraten. In de regel is dit beperkt tot een maximum van 26%.

Koolhydraatarme diëten, ook bekend als koolhydraatarme diëten, worden vaak gevolgd om gewicht te verliezen. De hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten wordt verminderd, zodat een calorietekort ontstaat.
koolhydraatarm dieet
Wat heel belangrijk is, is dat het opgeven van koolhydraten niet automatisch leidt tot gewichtsverlies. Om af te vallen, heb je een matig calorietekort van 300 tot 500 calorieën nodig. Om af te vallen, maakt het niet uit welke macronutriënten je wegsnijdt.

Weet je niet wat je caloriebehoefte is? Bereken zelf uw caloriebehoefte en zoek uit hoeveel calorieën u in tekort moet nemen. Wilt u meer ondersteuning op uw fitnessreis? Start onze gratis Body Check en ontvang voedingstips en productaanbevelingen – individueel afgestemd op uw voedingsdoelen.

Koolhydraatarme voeding

Klassieke koolhydraatarme voedingsmiddelen zijn melk en zuivelproducten, vlees, vis en eieren. Brood, rijst, pasta, enz. worden vaak vermeden in een koolhydraatarm dieet.

Kun je niet zonder brood? Wij ook niet! Daarom bakken we ons veganistisch proteïnebrood – met een extra portie proteïne en 30 procent minder koolhydraten. Net als vers van de bakker, maar zonder een slecht geweten!

Of het rijk is aan koolhydraten of niet, kun je meestal niet zeggen door naar groenten en fruit te kijken. In feite kunnen plantaardige voedingsmiddelen bijna niet zonder koolhydraten. Natuurlijk kun je aan groenten en fruit niet zien hoeveel koolhydraten ze bevatten. Een goede leidraad is het watergehalte. Hoe meer water ze bevatten, hoe minder koolhydraten ze bevatten.

Koolhydraatarm fruit

.

Levensmiddelen Koolhydraten in g per 100 g levensmiddel
Apricot 8,5
Blackberry 2.7
Strawberry 5.5
Grapefruit 8,9
Huckleberry 7.4
Raspberry 4.8
Bessen 7.3
Kiwi 10,3
Oranje 9,2
Papaya 2.4
Perzik 8,9
Watermeloen 8,3
Lemon 3.16

Koolhydraatarme groenten

Lebensmittel Kohlenhydrate in g pro 100 g Lebensmittel
Pilze 0,4
Spinat 0,6
Spargel 1,1
Pak Choi 1,2
Brokkoli 2,0
Blumenkohl 2,0
Radieschen 2,1
Stangensellerie 2,2
Rosenkohl 2,4
Zucchini 2,4
Grünkohl 2,5
Artischocken 2,6
Aubergine 2,6
Paprika, grün 2,9
Grüne Bohnen 3,3
Rotkohl 2,8
Avocado 3,6
Kürbis 4,6
Zwiebeln 4,9
Möhre 4,8

In onze tabel kun je zien welke van onze favoriete groenten en fruit de minste koolhydraten bevatten.

Als u een koolhydraatarm dieet volgt, raden wij u aan op uw hoede te zijn voor koolhydraatvallen.

Gedroogd fruit

In hun fabricageproces, worden ze volledig ontdaan van hun vloeistof. Gedroogd fruit bevat dan ook de meest geconcentreerde vorm van koolhydraten.
Zo levert een portie gedroogde appel (ongeveer 30 gram) al 20 gram koolhydraten op.

Fruit in blik

Fruit in blik is vaak gezoet. Zorg ervoor dat het ingeblikte fruit alleen bevat wat op de verpakking staat. Je hebt geen onnodige suiker nodig.

Vruchtensappen

Vruchtensappen bevatten ook koolhydraten in geconcentreerde vorm. Wees vooral voorzichtig met de dosering: de voedingswaarden zijn berekend per 100 ml. Een glas sap bevat echter meestal een veel grotere hoeveelheid.
Vruchtensappen
Een ander nadeel is: Bij de productie van vruchtensappen worden vezels, die superbelangrijk zijn voor je lichaam, eruit verwijderd.

Koolhydraatarme recepten

Shakshuka recept

Shakshuka recept
Gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus – gegarneerd met verse kruiden. Ook ideaal met ons knapperig proteïnebrood.

Zalm met groenten in een pakje

Zalm met groenten in een pakje
Wilt u een licht diner? Ons recept met zalm en groenten in een pakje is het perfecte recept als je op koolhydraten wilt besparen. Super laag in koolhydraten maar echt hoog in eiwitten.

Veganistische Tofu kipnuggets

Veganistische Tofu kipnuggets
Niet alleen lekkerder dan normale kipnuggets. Dankzij onze proteïnevlokken als broodbeleg, bevatten de vegan nuggets veel proteïne. Zachtjes gebakken en vetarm in de oven, is dit recept super verenigbaar met je fitnessdoelen.

Onze conclusie

Als u een koolhydraatarm dieet volgt, moet u niet alleen brood en pasta vermijden.
Groenten en fruit kunnen ook een val voor koolhydraten zijn.
Of je nu koolhydraten eet of niet: als je wilt afvallen, is het je calorietekort dat uiteindelijk de doorslag geeft – niets anders.

Recent Posts