Gezond eten

Daphne Boters juni 18, 2014 0

Tegenwoordig kun je overal lezen over gezond eten. Er zijn veel verschillende meningen en vaak wordt ook niet het complete plaatje weergeven. Wat is nu precies gezond eten en hoe zorg je ervoor dat je dagelijks je benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Ik hoop je in dit artikel kennis te laten maken met de basis van gezond eten. Ook ga ik je 3 praktische tips geven om gezond eten in de praktijk te brengen.

Gezond eten – de noodzaak

Gezond eten is noodzakelijk om gezond te blijven. Overgewicht vormt een groeiend probleem in Nederland en staat aan de basis van veel vervelende ziektes die zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Denk aan hart- en vaatziekten, kanker, beroertes en diabetes type 2. Het is niet voor niets dat veel mensen willen afvallen.

Heb je kinderen dan is het belangrijk om een goed voorbeeld te geven. Niet alleen in gedrag maar ook in voeding. Je kind ziet wat je eet en wil hetzelfde eten. Eet jij ongezond dan is de kans erg groot dat je kind ook ongezond eet met alle problemen van dien.

Gezond eten – de theorie

Gezond eten levert je de voedingsstoffen om te waarborgen dat je lichaam gezond is en blijft. Je lichaam heeft dagelijks nodig:

 • Brandstoffen
 • bouwstoffen
 • beschermende stoffen

De brand- en bouwstoffen haalt je lichaam uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarom is het belangrijk dat je dagelijks eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Hierbij is ook de verhouding van belang. Doorgaans kun je uitgaan van de volgende geschatte verhoudingen:

 • Eiwitten 20% – 30 %
 • Koolhydraten  30% – 45%
 • Vetten 35% – 40%

Je kunt wat spelen met de percentages zodat jij je er prettig bij voelt. Ook kunnen de percentages afwijken per persoon en is deze afhankelijk van het feit of je bijvoorbeeld veel sport of juist niet.

De beschermende stoffen haalt je lichaam uit vitamines en mineralen. Deze krijg je binnen door gezond en gevarieerd te eten met behulp van de schijf van vijf (zie hieronder toegelicht).

Gezond eten – 3 praktische tips

Nu wat praktische tips om gezond eten in de praktijk te brengen.

1.      De schijf van vijf

De basis voor gezonde voeding ligt opgesloten in de schijf van vijf. Eet je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden uit iedere schijf dan mag je ervan uitgaan dat je gezond eet. De schijf van vijf bestaat uit de volgende schijven:

 1. Fruit en groente
 2. Aardappelen, rijst, pasta en brood
 3. Vlees, vis, en zuivel
 4. Olie en vet
 5. Water

Als richtlijn kun je de volgende eet hoeveelheden aanhouden:

 • 2 stuks fruit
 • 4 opscheplepels aardappelen en rijst
 • 6 boterhammen met halvarine
 • 2 plakjes kaas
 • 0,5 liter melkproducten
 • 1 stukje vlees, vis of vervanger
 • Eetlepel olie-, bak- of braadproducten
 • 1,5 liter water

2.      Varieer in voeding

Ongekend belangrijk is variatie in je eten. Eet je elke dag dezelfde groente en fruit dan lijkt dat misschien gezond maar dat is het niet.  Variatie zorgt ervoor dat je de verschillende soorten vitamine en mineralen in voldoende mate binnenkrijgt. Dit is belangrijk omdat je lichaam vitamines beperkt en mineralen helemaal niet zelf kan aanmaken en we deze dus uit voeding moeten halen.

3.      Pas om met bepaalde combinaties

Bepaalde combinaties in voeding kun je beter vermijden. Vermijden om te voorkomen dat je verstopt raakt en je spijsvertering in de war raakt waardoor voeding onnodig lang in je maag blijft zitten. Combinaties die kunnen leiden tot verstopping, zuurbranden, winderigheid, opgeblazen gevoel en vetophoping zijn:

 • Zuur en zetmeel. Zuur wordt verteer door zuur sappen en zetmeel juist niet. Deze combinatie levert dus problemen op waardoor zetmeel gaat gisten. Denk aan boterham met tomaat als beleg. Ook rode bieten en aardappelen zijn geen goede combinatie.
 • Eiwit en zetmeel. Bekende combinatie zijn aardappelen met vlees of een boterham belegd met kaas. Eiwit verteerd niet en gaat daardoor rotten. Deze combinatie komt erg veel voor en is bijna niet te voorkomen.
 • Eiwit – eiwit. Verschillende soorten vlees (eiwit-eiwit). Verschillende soorten eiwitten vragen om een verschillende manier van verteren. Hierdoor kan eiwit gaan rotten. Denk aan de combinatie van vis en vlees, maar ook yoghurt met muesli erin.
 • Zoet – zetmeel. Zoet wordt rechtstreeks door de darmen verteerd, maar moet in dit geval wachten totdat het zetmeel in de maag is verteerd. Hierdoor gaat zoet gisten in de maag.Denk aan rozijnenkoek of een boterham belegd met jam.  
 • Zoet – zuur. Zuur wordt verteerd door zure sappen en zoet juist niet. Zoet remt de aanmaak van zure sappen. Denk aan de combinatie van sinaasappelen en bananen.

Hulpmiddelen om bewuster te eten.

Bewust worden van wat je eet en jezelf een gezond eetpatroon aanleren blijkt in de praktijk best lastig. Daarom lukt het veel mensen ook niet op eigen kracht. Een oplossing is dan om gebruik te maken van de diensten van een diëtiste, voedingsdeskundige of personal trainer. Je kunt het Vitadis dieet gaan volgen die niet alleen gericht is op snel en gezond afvallen maar gelijktijdig werkt aan een gezonder eetpatroon.

 

Laat een reactie of vraag achter »