Afvallen met shakes: de te volgen weg


Verlies snel en gemakkelijk gewicht dankzij kant-en-klare shakes: Dat is wat het dieet met shakes belooft. Wat kan het dieet echt doen en voor wie is het geschikt?
afvallen met shakes

Snel afvallen dankzij formulepoeder?

Er zijn tientallen dieetpoeders op de markt die allemaal één ding beloven: snel en gemakkelijk afvallen – en dat zonder lichaamsbeweging of vervelende calorieëntelling! De fabrikanten adverteren met een gewichtsverlies van ongeveer acht tot twaalf kilo per maand voor het zogenaamde dieet met shakes als u al uw maaltijden vervangt door de shakes. De kant-en-klare poeders, die slechts enkele calorieën bevatten, worden met water of melk gemengd en vervolgens gedronken als maaltijdvervanger.

De samenstelling van de producten verschilt meestal slechts in geringe mate, aangezien de Duitse dieetverordening (DiätV) duidelijke richtsnoeren geeft om aan de voorschriften te voldoen. De strikte richtsnoeren moeten ervoor zorgen dat een voeding met flesvoeding niet tot ondervoeding leidt. Voor het grootste deel, bestaan de shakes uit:

  • Eiwit
  • Voedingsstoffen
  • Vitaminen
  • Mineralen

Het hoge eiwitgehalte is ook bedoeld om spierverlies te voorkomen.

Hoe werkt een shakes dieet?

Als u voor een dieet met flesvoeding hebt gekozen, hoeft u alleen maar te beginnen met een paar lepels kant-en-klaar poeder en magere melk. U kunt ook een kant-en-klare drank van de fabrikant krijgen. De drank wordt verondersteld de respectievelijke maaltijden te vervangen, dus u kunt het tot vier keer per dag mengen. De basisregel is dat een dagrantsoen minimaal 800 en maximaal 1200 calorieën bevat.

Je valt dus niet af door een speciaal ingrediënt, maar dankzij het sterk verminderde aantal calorieën. Als u niet op een radicaal dieet wilt gaan, kunt u naast de shakes ook gezonde voeding eten. Koolhydraatarme en eiwitrijke voedingsmiddelen zijn hier bijzonder geschikt. Dit is zelfs aan te bevelen, het lichaam moet immers worden voorzien van voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Een dieet met shakes moet worden gevolgd gedurende maximaal 14 dagen; in uitzonderlijke gevallen en onder medisch toezicht, zijn een paar dagen langer mogelijk.

Voor wie is het dieet nuttig?

Formule-diëten zijn in principe het meest geschikt voor mensen met overgewicht. Concreet betekent dit dat de shakes bedoeld zijn voor mensen met een BMI van meer dan 30, d.w.z. zwaarlijvigheid, of die om andere medische redenen moeten afvallen. Hier worden alle maaltijden vervangen door shakes. Volgens de Duitse voedingsvereniging (DGE) moet op het etiket van de desbetreffende producten de wettelijke vermelding “mag niet langer dan drie weken zonder medisch advies worden gebruikt” worden aangebracht.

Het is mogelijk om het dieet met shakes voor een korte tijd uit te proberen als u minder weegt – maar dan mogen slechts één tot maximaal twee maaltijden door de shake worden vervangen.

Dieet alleen onder medisch toezicht

Of u nu slechts enkele kilo’s wilt kwijtraken of veel als u overgewicht hebt – voordat u met een dieet begint, moet u altijd met uw arts overleggen en hem of haar u tijdens het dieet laten begeleiden.

Waar moet ik op letten als ik dieetpoeder koop?

Almased, Slim Fast Optifast, Multaben, Yokebe – het aanbod aan dieetshakes is enorm. Het is belangrijk dat elke drank ten minste 15 gram eiwit bevat, bij voorkeur melkeiwit in plaats van soja-eiwit. Het is geen must om grote, bekende merken te gebruiken. In een studie van Ökotest werden ongeveer 12 van de 16 dieet shakes als onbevredigend beoordeeld.

Voordelen van het dieet met shakes

Bijna geen ander dieet vergt zo weinig voorbereiding: Alleen het poeder hoeft te worden gekocht en gemengd – en dit werkt net zo goed op vakantie als thuis of op kantoor. Watervasten kan dit hooguit bijhouden. Bovendien leidt de sterk verminderde calorie-inname tot snel gewichtsverlies, wat motiverend kan zijn voor een langdurige verandering in het eetpatroon.

Nadelen van het dieet met shakes

Het dieet met shakes kan niet worden omschreven als een vorm van gezonde voeding. Het is een van de crash diëten, dus het jojo-effect is voorgeprogrammeerd! Er zijn verschillende studies waarin onderzoekers hebben gekeken naar de doeltreffendheid van formule-diëten. Zo hebben wetenschappers in Hamburg in totaal 8000 mensen met overgewicht geobserveerd die met de drankjes probeerden af te vallen. Hoewel de proefpersonen aanvankelijk zo’n vijf à zes kilo afvielen, slaagde slechts één op de vijf deelnemers erin op lange termijn gewicht te verliezen.

Het dieet met formule mag zeker slechts gedurende een korte periode worden gebruikt. Maar zelfs dan kunnen er deficiëntieverschijnselen optreden, die zich door verschillende symptomen kunnen uiten. Deze omvatten:

  • Indigestie
  • Invriezen
  • Gebrek aan concentratie
  • Nervositeit
  • Hoofdpijn

In plaats daarvan is het zinvol duurzamere diëten te overwegen en zo de basis te leggen voor een permanente verandering van eetgewoonten.

Leestips: Is het dieet met shakes niets voor jou, maar wil je toch hulp bij het afvallen? Kijk dan eens naar onze tips om af te vallen! We leggen ook het eierdieet en het proteïnedieet uit.

Recent Posts