Ziekenhuisdieet

Daphne Boters februari 7, 2014 0

Het ziekenhuisdieet is zoals de naam al doet vermoeden een dieet die is ontstaan in het ziekenhuis. Het idee erachter is dat in sommige situaties het heel moeilijk is om mensen te opereren als ze te dik zijn. Vandaar dat deze mensen eerst op dieet moesten om zo alsnog geholpen te kunnen worden.

Het ziekenhuisdieet is een crash dieet

Het doel van het ziekenhuisdieet is om mensen zo snel mogelijk veel kilo’s te laten afvallen. Vandaar dat deze vorm van diëten onder de zogenaamde crash diëten is te scharen. Diëten die vooral een korte termijn doelstelling hebben. Door deze vorm van diëten val je tot wel 5 kilo per week af.

Waardoor val je snel af met een ziekenhuisdieet?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Je eet veel minder dan je dagelijkse caloriebehoefte is. Hierdoor verlies je snel kilo’s. Het kilo verlies zit niet alleen in vet, ook je spiermassa wordt als het ware verbruikt door je lichaam om er energie uit te halen. Als je iets niet wilt wanneer je wilt afvallen is het wel verliezen van spiermassa. Het vertraagt namelijk je vetverbranding en het zorgt ervoor dat je lichaam slap en futloos wordt. Vaak maken vooral sapjes, crackertjes, water en dergelijke onderdeel uit van het dieet. Ook worden vaak hele maaltijden zoals bijvoorbeeld het ontbijt overgeslagen.

Is het ziekenhuisdieet verstandig?

Ook het antwoord op deze vraag is simpel: nee! Welke effecten treden er namelijk op na het ziekenhuisdieet of crashdieet:

  • De vocht- en suikervoorraden worden na het crashdieet weer aangevuld. Dit resulteert in toename van je gewicht.
  • Stofwisseling is ontregeld. Doordat je zo weinig eet raakt je stofwisseling ontregeld. Dit betekent dat je lichaam na afloop van het dieet heel zuinig omgaat met alles wat je lichaam binnenkrijgt. Het liefst slaat het lichaam zoveel mogelijk op om zo in tijden van schaarste te kunnen overleven. Resultaat is gewichtstoename.
  • Je spiermassa kan worden aangetast als gevolg van het feit dat je te weinig eet gaat je lichaam spieren verbranden om energie te krijgen. Minder spiermassa betekent dat je minder verbrand dan voor het crashdieet met als gevolg dat je snel weer aankomt.
  • Veel honger na afloop crashdieet. Omdat je een tijdlang erg weinig gegeten hebt geeft je lichaam signalen af aan de hersenen dat het ondervoed is. Dit resulteert al snel in te veel eten (meer calorieën eten dan je verbrand). Resultaat is gewichtstoename.

Veel mensen raken bij het optreden van het jojo effect in paniek en gaan weer crashen waardoor je in een soort van cirkel beland waar je niet meer uitkomt.

Wat zijn de alternatieven?

Wil je een dieet volgen dan is het verstandig om bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet te volgen. Een goed voorbeeld van een dergelijk dieet vind je hier.

Ben je niet zo van het diëten dan kun je vaak prima op eigen kracht afvallen. Bij veel mensen mislukt het weliswaar maar als je ons advies zoals uitgewerkt in het stappenplan volgt dat kan ook jij op eigen kracht afvallen. Grote voordeel is daarbij dat je gezonde eetgewoontes aanleert waar je de rest van je leven gemak van kunt hebben.

 

Laat een reactie of vraag achter »