Waarom zijn tomaten zo gezond?

Daphne Boters juni 11, 2015 0

Tomaten zijn een veel verschillende voedingsproducten verwerkt. Denk aan pastagerechten, als beleg op je boterham, tomatensoep, tomatenpuree, pizza en ketchup. Je komt er vrijwel wekelijks mee in aanraking. Ook heb je vast wel eens iemand horen zeggen hoe gezond tomaten wel niet zijn. Wat ik mij afvroeg is of tomaten echt zo gezond zijn en waarom ze dan gezond zijn.

Zijn tomaten gezond?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Tomaten zitten boordevol gezonde ingrediënten. Denk aan vitamine C, calcium, ijzer, zink en lycopeen. Vooral die laatste (lycopeen) maakt de tomaat enorm gezond. Lycopeen valt onder de noemer antioxidanten. Dit zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen ziekten en je weerbaar maken. Ook helpen antioxidanten je sneller herstellen. Lycopeen uit zich in de rode kleur van de tomaat, hoe roder hoe beter.

Tomaten en kanker

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat groente en fruit dat rijk is aan lycopeen preventief werken tegen kanker. Uit de onderzoeken blijkt ook dat het geen effect heeft om lycopeen handmatig in het lichaam in te brengen. Tot nu toe is alleen aangetoond dat als je op natuurlijke wijze lycopeen binnenkrijgt dit preventief werkt.

Voordelen van tomaten

Ik heb al een aantal voordelen van de tomaat opgenoemd. Het blijkt dat tomaten ook goed werken tegen aandoeningen alledaagse aandoeningen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Verder blijkt dat tomaten de veroudering van de huis tegengaan. Er wordt gezegd dat je minimaal 10 eetlepels per dag moet eten en dit dient te combineren met 10 gram olijfolie.  Een goed alternatief dus voor dure crèmes.

Hoe zit het dan met pizza’s en ketchup

Tomaten zijn gezond en dat geldt ook in het geval ze in ketchup en pizza’s verwerkt zijn. Dit betekent echter niet dat je nu als een dolle pizza’s en ketchup moet gaan eten. In die producten zitten namelijk ook veel suikers verwerkt waardoor je al snel veel calorieën binnenkrijgt. Op z’n tijd een pizza of een beetje ketchup kan geen kwaad mits je er maar een gezond en gevarieerd voedingspatroon op na houdt. Dit voorkomt te eenzijdige voeding en helpt je om af te vallen en op gewicht te blijven. Als je meer wilt weten hoe je kunt komen tot een gezond eetpatroon waarbij je ook nog eens gaat afvallen lees dan eens het stappenplan op de homepage over snel afvallen.

Tomaat tip

Pureer de tomaat voor het maximale effect. Door te pureren ontsluit je als het ware de lycopeen en wordt het beter in het lichaam opgenomen. Als je puree hebt gemaakt is er 4x zoveel lycopeen beschikbaar dan wanneer je een tomaat niet pureert.

Meer gezonde tips?

Gezond eten is de basis voor een gezond leven. Veel mensen vinden het moeilijk om gezond en vooral ook gevarieerd te eten. De fantasie houdt een keer op en je belandt al snel in dezelfde 10 gerechten die je elke keer gaat herhalen. Er is nu een product uitgebracht die je 7×7= 49 gezonde recepten aanreikt op een super praktische manier. Gezond eten wordt op deze wijze voor iedereen een makkie en je valt ook nog eens 2 kilo per week af. Ik heb zelf een review uitgevoerd op dit boek en ben erg enthousiast. Ben je geïnteresseerd in het boek dan kun je via onderstaande knop meer informatie inwinnen of direct bestellen:

Laat een reactie of vraag achter »