Snel afvallen dieet

Daphne Boters september 2, 2014 0

Snel afvallen dieet

Diëten is de manier als je snel wilt afvallen. Dit zeg ik niet zomaar, dit is wetenschappelijk aangetoond (zie “richtlijn diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen”). Er zijn echter heel veel verschillende soorten diëten op de markt. Dit maakt het niet eenvoudiger om te kiezen welk dieet nu het beste bij jou past. Daarom maken we hieronder een onderverdeling in verschillende soorten diëten waarmee je snel kunt afvallen.

Energiebeperkt dieet

Een energiebeperkt dieet is een dieet waarbij je 600 kilocalorieën onder je caloriebehoefte gaat zitten. In deze diëten wordt vooral ingezet op de beperking van de hoeveelheid (snelle) koolhydraten, vet en alcohol. Deze vorm van diëten is gebaseed op de richtlijnen goede voeding zoals deze in Nederland gelden. Je kunt voor jezelf een dergelijk dieet samenstellen, bijvoorbeeld met behulp van het stappenplan zoals opgenomen op onze homepage.

Laag  calorisch dieet (LCD)

Dit betekent dat je ongeveer tussen de 1.000 en 1.200 kilocalorieën per dag eet. Er is meestal sprake van een laag calorisch dieet als je maaltijdvervangers zoals shakes en dieetrepen gaat gebruiken. Je vervangt dan een complete maaltijd door een shake die een vaste hoeveelheid calorieën bevat. Door het hoge eiwit- en vezelgehalte krijg je een verzadigd gevoel waardoor je lichaam het kan volhouden.

Vitadis en dieet pro zijn voorbeelden van een laag calorisch dieet.

Zeer laag calorisch dieet (VLCD)

Je eet bij deze vorm van diëten slechts 400-800 calorieën per dag. Dit kun je feitelijk alleen realiseren met maaltijdvervangers. Een voorbeeld van een dergelijk dieet is het Modifast dieet.

Eiwitdieet

Deze vorm van diëten zorgt ervoor dat je relatief veel eiwitten eet en minder koolhydraten. Ik noem het hier als afzonderlijke categorie maar je kunt dit ook scharen onder een energiebeperkt, laag calorisch of zeer laag calorisch dieet afhankelijk van het aantal calorieën dat je consumeert.

Welke vorm is het meest effectief?

Laag calorisch en zeer laag calorisch zijn typische vormen van een snel afvallen dieet. Doordat je flink lager in de calorieën zit gaat je lichaam vet verbranden waardoor je afvalt. Doordat je veelal doormiddel van de maaltijdvervangers veel eiwitten binnenkrijgt blijven je spieren beschermt waardoor je lichaam vet gaat verbranden. Het blijkt dat deze vormen van dieten effectief zijn. Vooral een laag calorisch dieet levert goede resultaten. Uit de praktijk blijkt dat een zeer laag calorisch dieet gewoonweg heel moeilijk vol te houden is, zo’n 50% stopt binnen een jaar met deze dieetvorm. Dit geldt eigenlijk voor alle extreme dieetvormen, het is dan ook niet verstandig om daar aan te beginnen.

Uiteindelijk moeten we niet vergeten dat naast het dieet er nog andere factoren zijn die beïnvloeden of de afslankpoging uiteindelijk succesvol zal zijn. Je gedrag speelt een belangrijke rol en ook lichaamsbeweging beïnvloed voor zo’n 30% je lichaamsgewicht.

Ons advies is dan ook om te kiezen voor een laag calorisch dieet of een energie beperkt dieet.

In dit geval kan Vitadis een prima optie zijn. Niet is het een echt snel afvallen dieet, er wordt ook veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een gezonder eetpatroon. Verder wordt je gemotiveerd waardoor ook de gedragscomponent aanwezig is in dit dieet.

Laat een reactie of vraag achter »